divendres, 9 d’abril del 2010

FEM COMPOST

A l’escola, cada cop que llencem la brossa a les escombraries, ho fem de manera selectiva.
Separem el paper, els plàstic i els envasos, l’orgànic, les deixalles especials i el rebuig.
Cada paperera la buidem al contenidor corresponent, però una part de les restes orgàniques les hem utilitzat per fer compost. Per això, les hem anat llençant dins d’un compostador que tenim instal•lat darrere de la cuina.


Què es pot compostar?

• De la cuina: Restes de fruita i verdura, closques d’ou aixafades, iogurts i sucs caducats, taps de suro, paper de cuina esmicolat, oli i vinagre d’amanir, marro de cafè i restes d’infusions.

• Del jardí: Flors, fulles, plantes, gespa, restes de poda triturades, cendres i serradures de fusta natural, restes de collita de l’hort, palla.


Què no es pot compostar?
• Peix, carn, ossos, plantes o fruits malalts, fems,el resultant de passar l’escombra i qualsevol material que no sigui orgànic i biodegradable.


Tothom ha col•laborat en l’ús del compostador!!! Les cuineres han separat les restes vegetals produïdes a la cuina, l’alumnat i professorat han separat les pells de fruita de l’hora de dinar i han extret el marro del cafè de les capsules, moltes famílies han portat taps de suro i closques de fruits secs… I un grup d’alumnes s’ha encarregat d’abocar-ho tot al compostador i remenar amb un èmbol.


Com ho vam començar després de Nadal i ara, passats aquests 4 mesos, la matèria orgànica s’ha transformat en HUMUS, una matèria amb aspecte de terra de bosc.


L’HUMUS l’hem tamisat i el resultat ha estat el COMPOST, l’adob ecològic perfecte pel nostre hort escolar!!!!!!


Una curiositat: dins del compostador, de la pell d’una patata, ha crescut una patata nova.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada